header-banner

Сънна апнея и посттравматично стресово разстройство (ПТСР)Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) е състояние на психичното здраве, което се развива след преживяване на травматично събитие, като война, криминално нападение, насилие, тероризъм, природно бедствие, автомобилна или самолетна катастрофа. Националният център за ПТСР изчислява, че 7-8% от хората изпитват ПТСР в някакъв момент от живота си. Хората с ПТСР изпитват разнообразни симптоми, включително т.нар. flashbacks (припомняне на моменти от травмиращото събитие), проблеми с паметта и тенденция да се чувстват напрегнати и лесно да се стряскат.

Проблемите със съня са друг често срещан симптом на ПТСР. Разстройствата на съня, които са най-тясно свързани с ПТСР, са безсъние и кошмари. Но нови проучвания посочват силна връзка между ПТСР и друго разстройство на съня: сънна апнея.

Хората с обструктивна сънна апнея изпитват временни паузи в дишането през нощта, често придружени от шумно хъркане, задушаване или пъшкане. Когато се появят тези симптоми, мозъкът трябва отново да задейства дишането, като това нарушава съня. Като резултат, хората с обструктивна сънна апнея се събуждат неотпочинали и страдат от прекомерна сънливост през деня – дори ако са спали цяла нощ.

Ключови изводи:

  • ПТСР и сънната апнея често съществуват едновременно и могат да влошат взаимно симптомите си.
  • Сънната апнея може да влоши качеството на съня, като предизвика проблеми през деня и затрудни възстановяването от ПТСР.
  • Лечението на едното състояние може положително да повлияе върху другото, поради двупосочната им връзка.
  • Терапията с положително налягане в дихателните пътища(СРАР) е доказано ефективно лечение за сънна апнея и управление на симптомите.

Връзката между ПТСР и сънна апнея

Колко често е съществуването едновременно на обструктивна сънна апнея и ПТСР? Обструктивната сънна апнея засяга между 17 и 22% от общата популация. Измежду хората с ПТСР, този брой варира от 12 до 90%. Хората, които имат и обструктивна сънна апнея, и ПТСР, е по-вероятно да изпитват по-тежки симптоми на ПТСР.

Разстройството на дишането, свързано със съня, може да е признак за нелекувана обструктивна сънна апнея, която се свързва с по-лоши симптоми на ПТСР, както и с увеличен риск от сърдечна недостатъчностдеменция и определени видове рак. Разстройството на дишането, свързано със съня, присъства при 95% от хората, които са се евакуирали от пожар и при 91% от жертвите, които са преживели последователни престъпления.

Ветераните са с три пъти по-висок риск от ПТСР. Мъжете, които представляват по-голям процент от ветераните, също е по-вероятно да имат сънна апнея. Според едно проучване, 69% от ветераните от Виетнам с ПТСР също са имали разстройство на дишането, свързано със съня.

Рискът за сънна апнея се увеличава с възрастта. Но младите ветерани с ПТСР може да имат повишен риск за възрастовата си група. Едно проучване е установило, че 69% от младите ветерани от войните в Ирак и Афганистан са дали положителни резултати при тестове за обструктивна сънна апнея.

Хората с ПТСР, които изпитват проблеми със съня, като обструктивна сънна апнея, имат повишена вероятност да изпитат по-тежка депресия, по-висок риск от самоубийство, повишена злоупотреба с вещества и по-лошо качество на живот. Хора, които развиват обструктивна сънна апнея преди 70-годишна възраст, са под повишен риск от ранна смърт.

ПТСР причинява ли сънна апнея?

Дали ПТСР причинява сънна апнея или е обратното? Трудно е да се каже. Хората с по-тежка обструктивна сънна апнея са с по-висока вероятност да имат по-тежко ПТСР. В същото време, колкото по-тежко е тяхното ПТСР, толкова по-тежка е тяхната обструктивна сънна апнея. По-точно, с всяко увеличение в тежестта на симптомите на ПТСР, рискът от обструктивна сънна апнея за един ветеран нараства с 40%.

Нарушеният сън, причинен от сънната апнея, може да влоши симптомите на ПТСР и да затрудни възстановяването. Дори ако спящият не се събуди, сънните апнеи възбуждат симпатиковата нервна система, като така намаляват цялостното качество на съня. Лишаването от сън може да повлияе на настроението и вземането на решения – като намали вероятността човек да използва терапия с постоянно положително налягане в дихателните пътища (СРАР), най-честото лечение за сънна апнея.

Намаляване на страха и REM сън (фаза, през която очите интензивно се въртят)

Добрият сън носи ползи на хора с ПТСР и играе изключително важна роля в намаляване на страха, свързан с травматични спомени. Проучванията показват, че сънят, особено REM сънят, помага за намаляването на страха – процес, при който мозъкът Ви забравя за връзката между неутрална ситуация и свързването ѝ със страхов отговор. Точно както мозъкът Ви се учи да консолидира и запомня събития по време на REM сън, той също намалява страха, свързан с определени спомени.

И премахването на страха, и кошмарите възникват по време на REM сън. Когато човек с ПТСР се събуди от кошмар, това нарушава техния REM сън и прекъсва важния процес на намаляване на страха. Ако човекът също има и сънна апнея, тенденцията му да изпитва нарушения в съня е още по-висока. Всъщност, при някои хора с обструктивна сънна апнея повечето апнеи протичат по време на REM съня.

Някои изследователи вярват, че връзката между ПТСР и сънната апнея произлиза от мозъка. Хората с ПТСР имат по-ниски нива на растежен хормон от тези без ПТСР, а намалената секреция на растежен хормон се свързва с повече събуждания през нощта. Хроничният стрес, подобно на този, изпитван от хората с ПТСР, също може да доведе до по-чести събуждания.

Лечение на сънна апнея и ПТСР

Понеже трудностите със съня са чест симптом на ПТСР, по-добрата хигиена на съня често е част от плана за лечение на ПТСР, заедно с говорна терапия и медикаменти. Лекарите може да препоръчат следване на строг график на сън, предприемане на успокояваща рутина преди лягане за облекчаване на стреса и намаляване на приема на кофеин и алкохол.

Сънната апнея най-често се лекува с програма за намаляване на теглото или операция за тези, които са с наднормено тегло, и терапия с постоянно положително налягане в дихателните пътища (СРАР). При СРАР терапията хората спят с маска, която се свързва чрез маркуч към СРАР машина на нощното им шкафче. СРАР терапията позволява на дихателните пътища на човека да останат отворени по време на сън, като така намалява епизодите на апнея през нощта.

Изследванията показват, че при хора със сънна апнея и ПТСР СРАР терапия не само облекчава симптомите на сънна апнея, но също и тези на ПТСР, включително тревожност, депресия и кошмари и подобрява качество на живот. Обратното също е вярно: нелекуваната обструктивна сънна апнея се свързва с по-лоши резултати за ПТСР.

Придържане към СРАР терапията

Придържането към СРАР терапията е по-рядко, отколкото специалистите биха искали, понеже хората считат спането с маска за неудобно. Значително по-малко вероятно е хората с ПТСР да използват СРАР терапия, често поради дискомфорта, кошмарите и клаустрофобията от маската. В частност, кошмарите са свързани с по-високо съпротивление към СРАР терапията. Хората с ПТСР използват СРАР терапия за по-кратък период от време – средно 3,5 часа – и по-малко нощи като цяло.

Проучване на ветерани е открило, че измежду тези с ПТСР, 70% са се придържали към СРАР терапията. 

Непридържането към СРАР терапията има сериозни последици. Едно проучване на лица с ПТСР и обструктивна сънна апнея открило, че тези, които следвали своята СРАР терапия са изпитали 75% подобрение в симптомите на ПТСР. За тези, които не са я следвали, симптомите са се влошили с 43%.

Проучвания показват, че колкото по-често човек използва СРАР терапия, толкова повече се подобряват ПТСР симптомите. СРАР терапията има дори по-силен положителен ефект измежду тези с тежко ПТСР, за разлика от леки до умерени симптоми.

В частност, СРАР терапията значително намалява честотата на кошмарите – с до 50% – и дистреса (настъпването на трайни увреждания в организма), който те причиняват на хората с ПТСР. СРАР терапията също облекчава сънливостта през деня като симптом на ПТСР, като така подобрява качеството на живот.

Кога е време да потърсите специалист по сънна апнея?

Ако страдате от ПТСР и се тревожите, че може да имате сънна апнея, помислете дали да не поговорите със специалист, ако:

  • Партньорът Ви по сън се оплаква от силното Ви хъркане или споменава, че правите паузи в дишането си по време на сън.
  • Събуждате се, борейки се за въздух през нощта.
  • Чувствате се изморени дори след цяла нощ сън.
  • Имате трудности с оставането будни в училище, на работа или докато шофирате.

Ако забележите някой от тези признаци, поговорете със специалист по сънна апнея. С последователно лечение, включващо СРАР и говорна терапия, симптомите на ПТСР и обструктивна сънна апнея могат да бъдат значително намалени.