header-banner

ХипопнеяХипопнеята е често срещан симптом на някои свързани със съня нарушения на дишането, като обструктивна и централна сънна апнея. Техническото определение за хипопнея се заключава в 10-секундно или по-дълго повърхностно дишане, при което въздушният поток на организма намалява с поне 30%. В същото време нивото на кислород в кръвта също спада с поне 3 или 4%. Последиците от хипопнеята се задълбочават толкова повече, колкото по-дълго трае тя.

В допълнение към хипопнеите, хората с дихателни нарушения, свързани със съня, изпитват и апнеи или пълни паузи в дишането по време на сън. Ако някой преживява средно пет или повече хипопнеи и апнеи на час сън, той вероятно страда от някаква форма на сънна апнея. В допълнение към симптоми като прекомерна сънливост през деня и смущения в настроението, нелекуваното нарушение на дишането, свързано със съня, може да увеличи риска от инфаркт, инсулт, сърдечносъдови заболявания, диабет и фиброза на черния дроб.

Видове хипопнея

Съществуват три вида хипопнеи. Всички хипопнеи са епизоди на повърхностно дишане, но тъй като различните видове имат различни причини, те могат да изискват специални методи на лечение. Въпреки това за медицинските специалисти може да е трудно да определят кой тип хипопнея изпитва дадено лице.

Обструктивна хипопнея

Когато хипопнеята е причинена от частично запушване на дихателните пътища на човека, тя се счита за обструктивна. Те са често срещани при обструктивна сънна апнея.

Централна хипопнея

Хипопнеята може да бъде причинена и от понижен стремеж за дишане, а не от блокиран въздушен поток. Тези централни хипопнеи са често срещани при централната сънна апнея и могат да бъдат причинени от проблеми с мозъчния ствол и някои лекарства.

Смесена хипопнея

Когато човек изпитва хипопнеи, дължащи се на намаляване на въздушния поток и на опитите за дишане, те се считат за смесени хипопнеи. Смесените хипопнеи се срещат най-често при форма на централна сънна апнея, която може да се развие при човек, лекуван от обструктивна сънна апнея.

По какво се различава хипопнеята от сънната апнея?

Докато хипопнеята е период на повърхностно дишане, апнеята е пълна пауза в дишането. И хипопнеите, и апнеите се считат за дихателни явления. Сънната апнея е и общ термин, използван за обозначаване на няколко вида дихателни нарушения, свързани със съня.

Често на човек се поставя диагноза обструктивна или централна сънна апнея, когато при него се наблюдават повече хипопнеи и апнеи, отколкото се счита за нормално. Видът на определената с диагноза "сънна апнея" зависи от причината за апнеите и хипопнеите.

Макар че апнеите обикновено се считат за по-тежки от хипопнеите, има доказателства, че и двете форми са свързани със сходни рискови фактори за сърдечносъдови заболявания и други болести. Експертите по съня отбелязват, че понастоящем няма установена клинична причина за разграничаването им.

Симптоми на хипопнея

Подобно на апнеите, хипопнеите могат да предизвикат симптомите, характерни за сънната апнея:

 • Силно хъркане
 • Прекомерна сънливост през деня
 • Чувство за липса на бодрост след събуждане
 • Събуждане през нощта за посещение на тоалетна
 • Задушаване или задъхване по време на сън
 • Сутрешно главоболие
 • Сексуална дисфункция
 • Смущения в настроението
 • Хронично запушване на носа
 • Увеличаване на теглото

Хората с нарушения в дишането по време на сън могат да нарушат съня на партньора си поради симптоми като хъркане и задушаване. Неофициални данни сочат, че понякога симптомите на апнея и хипопнея се диагностицират едва когато партньорът в леглото на човек с това нарушение се оплаче от хъркането му и го подкани да направи преглед при специалист.

Причини за появата на хипопнея

 • Обструктивната хипопнея възниква при обструктивна сънна апнея, когато дихателните пътища са частично блокирани по време на сън. Те могат да бъдат причинени от състояния, които стесняват дихателните пътища или довеждат до увеличаване на тъканта на гърлото, като например затлъстяване или хипотиреоидизъм. Обструктивните хипопнеи могат да възникнат и поради това, че формата на челюстта или размерът на сливиците на даден човек причиняват стесняване на дихателните пътища. Когато се появят повишени хипопнеи при деца, това обикновено се дължи на размера на сливиците или аденоидите им.
 • Централната хипопнея се появява сред хората, които имат централна сънна апнея, защото мозъкът за кратко спира да изпраща сигнали на тялото да диша. При централната сънна апнея причините включват увреждане на мозъчния ствол и употреба на лекарства като опиатиСкорошно изкачване на голяма надморска височина също може да причини временни симптоми на централна хипопнея.

Рискови фактори, оказващи влияние върху възможността за поява на хипопнея

Съществуват редица рискови фактори, които могат да повишат вероятността някой да преживее повишен брой хипопнеи:

 • Затлъстяване
 • Хипотиреоидизъм
 • Акромегалия
 • Миотонична дистрофия
 • Синдром на Елерс-Данлос
 • Семейна история
 • Къса горна или долна челюст
 • Мъжки пол
 • Тютюнопушене

Някои от тези фактори, като например затлъстяването или формата на челюстта, могат директно да причинят хипопнея чрез стесняване на дихателните пътища. Фактори като пола обаче могат да увеличат риска чрез други механизми.

Диагностициране на хипопнея

Когато специалистът подозира нарушение на дишането по време на сън, той оценява рисковите фактори, задава въпроси за историята на съня и общото здравословно състояние и евентуално прави преглед. Въпреки това е малко вероятно той да заключи, че се наблюдава повишен брой хипопнеи, без първо да назначи изследване на съня. Изследването на съня, известно още като полисомнография, е златният стандарт за диагностициране на нарушенията на сънната апнея.

Изследването на съня показва на специалистите по съня колко апнеи или хипопнеи се появяват, в кой стадий на съня се появяват, колко време продължават и друга важна информация. Изследванията на съня помагат да се определи дали човек страда от обструктивна или централна сънна апнея.

Повечето изследвания на съня се провеждат в специализирани клиники, въпреки че някои хора се възползват от домашно изследване на сънната апнея. Домашното изследване на сънната апнея може да се извърши в дома на човека, въпреки че то не събира толкова много данни, колкото полисомнографията. 

Лечение на хипопнея

Специалистите обикновено лекуват проблемите с нарушеното дишане по време на сън, които често включват повишен брой хипопнеи, с комбинация от промени в начина на живот и терапия с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). Промените в начина на живот могат да включват намаляване на теглото, намаляване на приема на алкохол, промяна на позицията на сън или преустановяване на пушенето.

Терапията с CPAP е предпочитаното лечение на обструктивна сънна апнея и често се използва и за лечение на централна сънна апнея. Апаратите CPAP подават въздух под налягане чрез маркуч и маска по време на сън, като поддържат дихателните пътища отворени и намаляват случаите на хипопнея или предотвратяват появата им. Успешното лечение с апарат CPAP може да окаже дълбоко положително въздействие върху качеството на живот, както и да намали нивата на кръвното налягане и риска от сърдечносъдови заболявания.

В допълнение към тези стандартни лечения, обструктивната сънна апнея понякога се лекува с орален апарат или хирургично. Устните апарати са устройства, които задържат езика и челюстта напред, като отварят дихателните пътища. Съществуват няколко операции, много от които спомагат за свиване или премахване на блокажите на дихателните пътища.