header-banner

Как сънят влияе на имунитетаПрез последните няколко десетилетия науката за съня се разви изключително много, като разкри мащабното значение на съня за почти всяка система на организма. Тъй като изследванията задълбочиха връзките между съня и физическото здраве, става все по-ясно, че сънят и имунната система са тясно свързани.

Имунната система е от решаващо значение за цялостното здраве. Тя има съществена роля при заздравяването на рани, предпазването от инфекции и защитата от хронични и животозастрашаващи заболявания.

Сънят и имунната система имат двустранна връзка. Имунният отговор, като този, причинен от вирусна инфекция, може да повлияе на съня. В същото време продължителният сън укрепва имунната система, което позволява балансирана и ефективна имунна функция.

Липсата на сън, от друга страна, може да срине имунната система. Доказателствата сочат, че както в краткосрочен, така и в дългосрочен план лишаването от сън може да причини заболяване.

Как функционира имунната система?

Имунната система е сложна мрежа в цялото тяло, която осигурява множество защитни механизми за предпазване от болести. Тези защитни реакции обикновено се разделят на две основни категории: вроден имунитет и адаптивен имунитет. Вроденият имунитет е широк тип защита с няколко нива на противодействие. Адаптивният имунитет, известен още като придобит имунитет, включва защитни механизми, които развивате с течение на времето и които са насочени към конкретни заплахи.

Многобройни компоненти допринасят за комплексността на имунната система. Важен компонент на нашата имунна система са левкоцитите или белите кръвни клетки. Задачата на левкоцитите е да идентифицират, атакуват и отстраняват чужди патогени от тялото ни. Имунната ни система реагира на патогените по непосредствен (вроден) и усвоен (адаптивен) начин, което ни позволява да взаимодействаме безопасно със заобикалящата ни среда всеки ден.

Когато бяла кръвна клетка открие чужд патоген, тя освобождава цитокини, за да съобщи на други бели кръвни клетки да се подготвят за атака. Цитокините са протеини, които действат като посланици на имунната система. Други химични вещества, като хистамин, също участват в имунните реакции, като например подуване или зачервяване.

Балансиран имунен отговор

Когато функционира оптимално, имунната система поддържа деликатен баланс. При възникване на заплаха или нараняване имунната система предизвиква реакции като зачервяване, възпаление (подуване), умора, повишена температура и/или болка.

Важно е имунната система да бъде достатъчно силна, за да открива и атакува потенциалните заплахи, но също така трябва да бъде добре регулирана, така че тялото да не е винаги в готовност или в режим на атака.

Как сънят влияе върху имунната система?

Сънят оказва съществена подкрепа на имунната система. Наличието на достатъчно часове висококачествен сън дава възможност за добре балансирана имунна защита, която се характеризира със силен вроден и адаптивен имунитет, ефикасен отговор на ваксините и по-малко тежки алергични реакции.

За разлика от това, сериозните проблеми със съня, включително нарушения на съня като безсъние, сънна апнея и нарушаване на циркадния ритъм, биха могли да попречат на здравословното функциониране на имунната система.

Сънят, вроденият и адаптивният имунитет

Сънят е важен период на телесна почивка, а проучванията показват, че той играе решаваща роля за устойчивостта на имунната ни система. Всъщност сънят допринася както за вродения, така и за адаптивния имунитет.

Изследователите са установили, че по време на нощния сън някои от елементите на имунната система се активизират. Например се наблюдава повишено производство на цитокини, свързани с възпалението. Тази активност изглежда се определя както от съня, така и от циркадния ритъм, който е 24-часовият вътрешен часовник на организма.

Когато някой е болен или контузен, тази възпалителна реакция може да помогне за възстановяването, укрепвайки вродения и адаптивния имунитет, докато организмът се опитва да възстанови раните или да се пребори с инфекцията.

Проучванията обаче са установили, че това възпаление се проявява дори когато човек не е сериозно наранен или болен. Анализът на вида на клетките и цитокините, участващи в тази нощна имунна активност, показва, че нейната роля е да укрепва адаптивния имунитет .

Точно както сънят може да помогне на мозъка да консолидира ученето и паметта, изследванията показват, че сънят укрепва имунната памет. Взаимодействието на компонентите на имунната система по време на сън засилва способността на организма да си спомня как да разпознава и да реагира на опасни антигени.

По време на сън дишането и мускулната активност се забавят, което позволява на имунната система да използва енергията за изпълнение на тези важни задачи.

Възпаленията, които се случват по време на сън, биха могли да навредят на физическата и умствената работоспособност, ако се проявяват по време на бодърстване, затова тялото се е развило така, че тези процеси да се осъществяват по време на нощния сън.

Мелатонинът, хормонът, подпомагащ съня, който се произвежда през нощта, умее да противодейства на стреса, който може да бъде причинен от възпаления по време на сън.

С настъпването на периода на сън циркадният ритъм на организма намалява възпалението. По този начин достатъчното количество висококачествен сън подпомага деликатния баланс на имунната функция, който е жизненоважен както за вродения, така и за адаптивния имунитет.

Сън и ваксини

Проучванията ясно показват, че сънят подобрява действието на ваксините, което доказва ползите от съня за адаптивния имунитет.

Ваксините действат, като въвеждат в организма отслабен или деактивиран антиген, предизвиквайки имунен отговор. По този начин имунизациите ефективно научават имунната система да разпознава и атакува този антиген.

Сънят е важен фактор, който помага за определяне на ефективността на ваксините. Проучвания на ваксини срещу хепатит и свински грип (H1N1) са установили, че когато хората не спят през нощта след поставяне на ваксина, имунният отговор на организма е по-слаб. В някои случаи това намалява защитата от ваксината и дори може да се наложи поставянето на втора доза от ваксината.

Въпреки че тези проучвания са включвали пълно лишаване от сън след ваксинация, други проучвания са установили намалена ефективност на ваксината при възрастни, които обичайно не успяват да си осигурят поне седем часа сън през нощта. Хората, които не спят достатъчно, може да не дадат на организма си необходимото време да развие имунологична памет, което потенциално би могло да ги остави незащитени, въпреки че са били ваксинирани.

Сън и алергии

Алергиите се появяват, когато имунната система реагира прекомерно на нещо, което не причинява вреда на повечето хора, като все повече доказателства сочат връзката между съня и алергиите.

Скорошни изследвания установяват, че циркадният ритъм на човека участва в регулирането на реакцията на организма към алергените. Когато циркадният ритъм е нарушен, това може да увеличи вероятността от поява и развитие на алергични реакции, както и тяхната интензивност.

Липсата на сън също е свързана с алергиите. Едно проучване установява, че лишаването от сън прави хората с алергии към фъстъци по-податливи на алергичен пристъп, като понижава прага на въздействие на фъстъците, необходим за предизвикване на алергичен пристъп с 45%.

Може ли лишаването от сън да доведе до заболяване?

Лишаването от сън има широкообхватни последици за здравето и все повече доказателства сочат, че то би могло да разстрои имунната система и да улесни отключването на болести.

Липсата на нощен сън е свързана както с краткосрочни заболявания, така и с риска от хронични заболявания като диабет и сърдечни проблеми. Изследователите все по-често се съгласяват, че това е свързано с начина, по който лишаването от сън пречи на нормалното функциониране на имунната система.

Установено е, че в краткосрочен план рискът от инфекции е по-висок при хората, които спят по-малко от шест или седем часа на нощ. Проучванията установяват, че недостатъчният сън увеличава вероятността от настинка или грип. Освен това липсата на сън може да попречи на лечението на хора в отделенията за интензивно лечение (ОИЛ), които имат нужда от спешно възстановяване.

Недостигът на сън е свързан с множество дългосрочни здравословни проблеми и се смята, че това е следствие от негативното въздействие на недоспиването върху имунната система. При хората със здравословен сън възпаленията през нощта се оттеглят до нормално ниво преди събуждане. При хората, които не спят достатъчно, обаче тази нормално саморегулираща се система се проваля и възпалението се задържа.

Това ниско ниво на системно възпаление се отразява неблагоприятно, като допринася за повишен риск от диабет, сърдечносъдови заболявания, болка и невродегенеративни заболявания. Постоянното възпаление се обвързва с депресията , което може да обясни високия процент на това разстройство сред хората с проблеми със съня. Възпалението се свързва и с рака, за който изследванията върху животни показват, че може да се влоши от недостатъчния сън.

За съжаление, въпреки че някои хора успяват да преживеят деня с ограничен сън, проучванията показват, че имунната система не се научава да "свиква" с недостатъчния сън. Вместо това нискостепенното възпаление може да се превърне в хронично, което допълнително влошава здравето в дългосрочен план.

Как имунната система влияе на съня?

Макар че сънят играе решаваща роля за функционирането на имунната система, тя също му влияе по различни начини.

Инфекциите могат да предизвикат разнообразни реакции от страна на имунната система, включително липса на енергия и сънливост. Това е една от причините, поради които болните хора често прекарват повече време в леглото, за да спят.

Характерът на съня също се променя по време на инфекция, като се изменя времето, което се прекарва в определени етапи на съня. По-конкретно, имунният отговор провокира повече време във фаза 3 на съня без бързи движения на очите (NREM), която е известна и като дълбок сън. Дълбокият сън включва по-голямо забавяне на телесните процеси, което позволява на имунната система да използва повече енергия за борба с инфекцията.

Треската е друга значима имунна реакция. По-високата телесна температура може да предизвика нови вълни на имунна защита, а също така прави организма по-враждебен към много патогени. Някои експерти смятат, че промените в съня, предизвикани от инфекцията, имат за цел да подпомогнат треската и борбата на организма с чуждите патогени.

Според този възглед, дълбокият сън ("фаза N3") се увеличава, когато се борим с инфекция, тъй като това е периодът от съня, когато метаболизмът ни е най-бавен, освобождавайки енергия за реакция при висока температура. Освен това треперенето е полезно за освобождаване на топлината и поддържане на висока температура. Тялото ни не може да трепери по време на REM съня поради мускулна атония и затова по време на активна инфекция REM сънят на практика е преустановен. Фрагментирането на REM съня по време на треска води до така наречените "трескави сънища" или увеличаване на кошмарите по време на треска.

Въпреки че изследователите продължават да изучават връзките между съня и имунната система, тези ефекти показват колко тясно са свързани и как имунната система може да използва съня, за да подобри способността си да се бори с инфекциите.

Как можете да подобрите съня и да укрепите имунната си система?

Като се има предвид значението на съня за функционирането на имунната система, превръщането в приоритет на достатъчното количество непрекъснат сън всяка нощ може да допринесе за укрепване на имунната Ви система.

Подобряването на съня често започва с фокусиране върху Вашите навици, рутинни действия, среда за сън и дори върху това дали разполагате с най-добрия матрак спрямо Вашите нужди. Това се нарича хигиена на съня и дори простички стъпки, като например последователен график на съня и избягване на използването на мобилни телефони и таблети в леглото, могат да улеснят добрия сън.

Хората с хронични или тежки проблеми със съня или с повтарящи се заболявания следва да се консултират с лекар. Медицинският специалист може да работи за установяване на основната причина за нарушенията и за определяне на най-добрите мерки за тяхното отстраняване.

Хората с нарушения на съня като безсъние могат да се възползват от лечение от типа на когнитивно-поведенческа терапия за безсъние (CBT-I). Този подход се прилага за намаляване на негативните мисли за съня и спомага за здравословен сън и намаляване на признаците на възпаление.

Техниките за релаксация, включително методите на умственото и физическото здраве като йога или тай чи, също показват положителни резултати за подобряване на съня и същевременно засилват функциите на имунната система, включително повишават отговора към ваксините и намаляват показателите за системно възпаление.